De Piste

Wie van circus houdt, leest De Piste!
Een magazine met aandacht voor alle
aspecten van het circus.

Nieuws, achtergronden, interviews, recensies en historie.
Informatie uit binnen- en buitenland.

Lees 10x per jaar Circusmagazine De Piste

Vraag een proefexemplaar aan of  neem direct een
abonnement voor slechts € 49,50.

Redactie en informatie:
Arthur Hofmeester en Alfred van Maasakkers:
redactie@circusmagazine.nl

LID WORDEN?

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Deze maand in Circusmagazine
De Piste onder meer…..

Februari/Maartnummer van Circusmagazine De Piste is uit!

Dezer dagen verscheen het februari/maartnummer van Circusmagazine De Piste. Veel aandacht gaat daarin uit naar de recente festivals van Monte Carlo, Demain en Girona. Maar er is ook een vooruitblik op Circusstad Festival, dat voor 29 april t/m 3 mei in Rotterdam op de rol staat. Het 44e Circusfestival van Monte Carlo bood ditmaal een boeiende variatie op topniveau. Een aantal toppers van het laatste Wereldkerstcircus en het Weltweihnachtscircus triomfeerden er en ging met een groot deel van de belangrijkste prijzen huiswaarts. Een Gouden Clown was er onder meer voor de familie Knie die met haar paardennummers momenteel op eenzame hoogte staat.  Zilveren Clown-winnaar Sergey Nesterov zorgde met zijn unieke samenspel van vijf witte tijgers eveneens voor een van de hoogtepunten. Ook het randgebeuren van Monte Carlo, waaronder impressies van persconferenties en een interview met luchtacrobate/deelneemster Lisa Rinne, komt aan bod.

In Parijs bleek de 41e editie van het Festival Mondial du Cirque de Demain zichzelf een beetje tegen te spreken, want teveel nummers waren van ‘gisteren’! Boven de piste circuleerden halfnaakte luchtacrobates en was er een klimaatprotest en een ongeluk. Demain boette ditmaal duidelijk aan kwaliteit in.

Genís Matabosch

Een zwaar Russisch accent trof De Piste bij het 9e Festival Internacional del Circ in Girona aan. Bijna de helft van de 24 acts kwam uit Rusland. Tussen de overdosis aan luchtacrobaten kon men enkele uitzonderlijke nummers aanschouwen, zoals dat van Wesley Williams. Deze Amerikaan is een ‘wonder op de eenwieler’. De Piste publiceert verder een exclusief interview met Genís Matabosch, de organisator van dit festival. Een man die bijna alles wil doen op circusgebied. En dat lukt hem nog aardig ook. Een van zijn grote projecten behelst ‘Circusland’, gevestigd in een oud klooster in Besalú. Daarin komen onder een circusmuseum en een studie -en onderzoekscentrum voor studenten. In Girona vond ook het boeiende interview plaats met de Russische circusinnovator Alexandre Grimailo.

Fellini

In de Krone Bau te München zorgden de drie winterprogramma’s opnieuw voor vele mooie circusuren. Met name het tweede programma My Circus My Krone was kwalitatief het sterkst. Elders in Duitsland, in Dresden om precies te zijn, had André Mey-Sarrasani een voltreffer met zijn Trocadero, een dinershow met drie showblokken. Naast Andrés magische kunsten waren er zeer goede circusacts te zien. Het Cirque Éducatif bestaat al weer 45 jaar. In het aloude circusgebouw van Reims werd dit gevierd met een heel aardige, vooral komische show.

Een circusfeest op houten piste. Dat leverde de groep afgestudeerden via de 31e eindexamenvoorstelling van het Centre national des arts du cirque (CNAC) in Parijs. Echt nieuw circus! Bijzonder en succesvol ook was het Gay Circus van Alex Sijm in Amsterdam. Over Sijm’s nieuwste plannen valt ook het nodige te  lezen.

Verder boekrecensies in de rubriek Circotheek, CircusNieuws en aandacht voor de wereldberoemde filmmaker Federico Fellini, die honderd jaar geleden geboren werd en het circus al vroeg ‘omarmde’.

Nieuwsgierig geworden? Vraag een proefnummer aan, of wordt direct abonnee via freddel@ziggo.nl