informatie voor scholieren over circus

Ga je een spreekbeurt houden over het circus?

Of wil je er een werkstuk over schrijven?

En zoek je dus informatie en foto’s?

Deze site is van de circuswereld zelf en geeft je zo veel mogelijk informatie. Over de reizende circussen, over circus-scholen, over circus in theater en over circusvrienden.

Of wilt u als leerkracht een circusproject doen en posters ophangen in het klaslokaal?

Stuur dan een mail naar circusspreekbeurt@gmail.com, Patricia heeft posters en ander ‘papieren’ materiaal van veel circussen en stuurt tegen een kleine vergoeding graag een pakket naar u toe!

 

Meer weten over het circus?
Dan geven we je de volgende tips:

Op www.circusweb.nl staan bijna iedere dag weer nieuwe berichten over het circus. Ook vind je hier links naar de reizende circussen in Nederland en een circusagenda. En volledige informatie over hoe het nu zit met circusdieren. Haast iedereen die in de circuswereld werkt of die een voorstelling wil bezoeken kijkt regelmatig op circusweb!

Wil je algemene informatie over het circus, hoe het is ontstaan, hoe de artiesten leven, enzovoort, kijk dan op www.volkscultuur.nl. Bij ‘educatie’ staan twee lesbrieven over het circus, geschreven voor leerlingen van 10 – 12 jaar. Een van die lesbrieven gaat over het leven van circuskinderen, hoe ze leven, hoe ze naar school gaan en hoe ze zelf circusartiest willen worden. Vooral als je een werkstuk gaat maken over het circus moet je deze lesbrieven echt bekijken.

Veel Nederlandse circussen hebben samen een vereniging die voor hun belangen opkomt. Dit is de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, de VNCO. Alles hierover op hun site www.vnco.info, wat de vereniging wil maar ook nieuws en links van de circussen die lid zijn van de VNCO.

Veel mensen in Nederland zijn fan van het circus. Ze bezoeken vaak een circus en veel van de circusvrienden verzamelen posters, programmaboekjes en miniatuur-modellen. De meeste circusvrienden zijn lid van de Club van Circusvrienden Nederland, kijk op de site www.circusvrienden.nl. Deze vereniging heeft een blad dat tien keer per jaar verschijnt: ‘De Piste’. (Om via internet deze informatie te geven over het circus was een initiatief van de circusvrienden.)

Woon je in de buurt van Steenwijk? Of kom je daar wel eens in de buurt? Bezoek daar dan het Kermis- en Circusmuseum. Het is niet heel groot maar wel heel leuk en er is veel te zien. Kijk voor meer informatie op www.kermisencircusmuseum.nl, daar vind je alles over de openingstijden, hoe je er komt, enzovoort.

Maar altijd dichtbij is er vast een jeugdcircus, want die zijn er in heel veel plaatsen. Daar kunnen kinderen leren om te jongleren, op een bal te lopen, om te fietsen op een fiets met één wiel, enzovoort. Vaak kun je, als je met een jeugdcircus meedoet, ook meewerken aan een voorstelling voor publiek. Kijk eens op www.circomundo.nl voor een overzicht. Circomundo is een vereniging waar veel jeugdcircussen lid van zijn.

Maar misschien wil je veel meer, is het je plan om als beroepsartiest in een circus te gaan werken. Daarvoor zijn er in Nederland twee beroepsopleidingen: Codarts in Rotterdam (www.codarts.nl) en Fontys in Tilburg (www.fontys.edu).

En vanaf september 2016 is er ook een MBO-circusopleiding, de eerste in Nederland! Deze opleiding wordt verzorgd door CIOS Heerenveen Leeuwarden, kijk op www.frieslandcollege.nl/sport-bewegen/sport-bewegen/cios-sport-en-bewegingscoordinator-4/cirque-cios.html

Circus staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is te danken aan de Stichting Circuscultuur. In deze stichting werken veel organisaties samen: de reizende circussen, de opleidingen, de ‘Rijdende School’ (de basisschool voor kermis- en circuskinderen) en veel anderen. Op www.circuscultuurnederland.nl lees je meer over deze stichting, bijvoorbeeld over de landelijke circusdag die ze ieder jaar in april organiseren.

Wil je alles weten over dieren in het circus en of het goed is dat wilde dieren niet meer in het circus mogen optreden? De site www.klassiekcircus.nl geeft je heel veel informatie over circusdieren en de discussie daarover. Dezelfde informatie die de mensen die in het circus werken je zouden geven.

Een beetje ander circus dan je gewend bent zie je bij festivals als Rotterdam Circusstad (ieder jaar in mei, zie www.circusstad.nl) en bij Circo Circolo (ieder jaar in de herfst in Liempde, een plaats in Brabant, zie www.circocircolo.nl). Bij dit soort festivals zie je veel jonge artiesten die op hun eigen manier laten zien wat circus kan zijn.

Veel algemene informatie over circus, circusopleidingen, enzovoort vind je op www.circusinformatie.nl. Dit is een site die gemaakt is door een circusfan die het circus wil promoten. Dat geldt ook voor de site www.circuskermisinfoweb.nl waarop veel informatie over circus èn kermis. En dan vooral in Brabant.

Als de school waarop jij zit een circus-schoolreis wil organiseren moeten ze eens kijken op de site www.circusland.nl. Je ziet dan dat bij een reis naar Brabant pannenkoek eten en circus gecombineerd kunnen worden.

En als jouw school een project wil doen met circus kunnen ze kiezen uit heel veel artiesten en/of bedrijven die met circusmaterialen, soms zelfs met een tent, naar je toekomen. Op internet vind je er veel, een bekende is www.circusopschool.nl. Onder leiding van echte artiesten leer je dan circuskunsten en kun je met je leerlingen je eigen circusvoorstelling geven.

Wat ook leuk is: iemand die de circuswereld goed kent komt er in de klas over vertellen. Dat kan, kijk op www.circusmovimento.nl, ook voor andere leuke circusprojecten op school.

LID WORDEN?

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE